Tuesday, October 14, 2008

Amman ja kõrbekindlused

Amman
Qasr Amra


Qasr Azraq


Qasr Hallabat


Tänase päeva tähtsündmused on viie kõrbekindluse külastamine ja kiirtutvus Jordaania kuningriigi pealinnaga. Kuna tee kindlusteni on pikk, siis saame ka põhalikuma ülevaate kohalikust liikluskultuurist. See mõjub kontrastina meie senistele kogemustele Süüriast ja Liibanonist. Liiklusreegleid järgitakse , politseipatrullid on väljas ja rahustavad liiklust, eriti ei tuututata ja liikluspiirang sõiduautodele isegi kiirteedel on 90 km/h. Nii jõuamegi üsna ohutult kõikjale pärale.Kõrbekindlused on salapärased ehitised keset Jordaania steppe ja kõrbi, mille rajasid Damaskuse umajaadide kaliifid kaheksandal sajandil. Arvatavasti kasutati neid lõõgastus- ja puhkekohtadeks karavanide liikumise või jahipidamise ajal.
Qasr Kharaneh asub 65 km Ammanist idas. Kõrbekindlustest on see üks paremini säilinud. Kahekorruselises kindluses on kokku 61 erineva suurusega ruumi erinevaks otstarbeks. Kindluses on ka avatud siseõu. Vaatamata varasele kohalejõudmisele on kindluse vallutanud mitu bussitäit turiste.
Qasr Amra asub 85 km. Ammanist idas ja on ka väga hästi säilinud. Väärtust lisavad veel ajaloolised freskod seintel ja laes. Nendel on kujutatud erinevaid tegevusi nagu jahipidamine, tantsimine, musitseerimine ja mõned stseenid ka vannis kümblemisest. Tänu hästisäilinud maalidele kuulub see ehitis ka UNESCO maailmapärandi nimistusse.
Azraq Fort on suurem kompleks ja ehtatud on see kohapeal leiduvast mustast basaldist nagu Bosra Süürias. Hetkel toimuvad siin restaureerimistööd. Kindlusesse sisse saab suurtest kiviustest, mida oleks vaid Kristjan Palusalu suutnud liigutada. Kaks viimast kindlust Hammam Assarah ja Qasr Hallabat on juba tunduvalt väiksemad ehitised. Siin käivad samuti restaureerimistööd. Selgesti on aru saada, mis on uus ja mis vana. Teades ja nähes, millise tempoga siin piirkonnas töötatakse, võib vaid oletada, millal ettevõtmistega ühele poole saadakse. Kella kolmeks oleme Ammanis tagasi ja jõuame teha kiire tutvuse pealinnaga. Amman rajati seitsmele künkale, kuid tänaseks on linn tunduvalt laienenud. Vanasti nimetati Ammani Philadelphiaks. Kaasaegne Amman on kontrastide linn, kus on segunenud iidne ajalooline arhitektuur ning tänapäevane modernism. Linna tähtsamaks vaatamisväärsuseks on rooma teater, kus jääme jälle turistidekarjale jalgu. Sedakorda on häälest ära jaapanlased, kes samuti võidukalt oma olematut lauluoskust proovivad. Õhtupoole jõuame ka kohalikku kaubandusvõrku, et siit teed ja muud eksootilist nassvärki kaasa osta. Jordaania suurima kaubandusketi Safeway market on suur nagu lennuväli, korv saab ruttu teed ja mudaseepi pilgeni täis, kuid ikka ja jälle leiame midagi eksootilist, mida tahaks kaasa viia. Kui lõpuks oma ostudega kassasse j6uame on ka kassapidaja kergelt kummastunud ning küsib meilt poolnaljatades: "Herbal party coming?" Me vastame: "Of course" ja kutsume tema ka.

No comments: